Hieronder het recept van mijn Russian Imperial Stout. Het is nog ‘in progress’, want het alcoholpercentage was lager dan gehoopt en ook is het mondgevoel dit keer niet ‘plakkerig’ genoeg geworden. Maar de smaak, kleur en geur waren uitstekend!
RUSSIAN IMPERIAL STOUT 20 LITER
SG 1084 – 1029, 8% VOL
4,8 kg Pale Ale
820 gram Cara 120
920 gram CaraRye
435 gram Choco
300 gram Carafa Special T3
Maisch 23 liter
90 minuten 66 graden
30 minuten 77 graden
5 minuten 78 graden
Spoelen
12 liter, 78 graden
Koken
85 minuten
42 gram Nugget 12,8 – 85 minuten
35 gram EK Golding 5.9 – 10 minuten
35 gram EK Golding 5.9 – 1 minuut
Gist
3 a 4x 11 gram MJ M42 (korrelgist)
15 dagen op 19 graden, overgeheveld 4 dagen in mandfles op 20 graden
gebotteld met met 5 gram suiker/liter, 21 dagen op 20 graden