3 december 2023

De Brouwerij

Wat een groot woord ‘brouwerij’. Maar zo noem je dat nou eenmaal als je bier brouwt. Brouwerij De Aik bevindt zich bij mij thuis. In een badkamer die wij op de beneden verdieping hebben ivm onze gehandicapte zoon. Naast het bad was een ruimte voor een aankleedtafel. Echter onze zoon was daar erg bang op, dus drogen wij hem nu gewoon af in bed. En zodoende was er een mooie plek voor… juist, mijn brouwspullen. Bijkomend voordeel; ze kunnen blijven staan.
Nog een voordeel van de badkamer; er is een bad waar alle spullen ontsmet kunnen worden, gespoeld, schoongemaakt etc.

Ik brouw batches van maximaal 20 liter. Sinds september 2019 heb ik een ‘alles-in-een’ ketel, de Beacon Brewster. Heel prettig om mee te werken, de temperatuur is goed te regelen en het maischen, spoelen en koken kan in dezelfde ketel. M’n vorige brouwketel gebruik ik nu om het spoelwater op temperatuur (78 graden) te krijgen en te houden.

Daarnaast heb ik een SS Brewtech conisch gistvat en 2 mandflessen voor de navergisting (hervergisting/lagering). Voor af en toe gebruik ik ook nog wel een kleine Arsegan emmer als gistvat (voor probeersels niet groter dan 10 liter).

In de schuur staan 2 koelkasten. 1 is omgebouwd tot klimaatkast, aangestuurd door een Inkbird 308Wifi, verwarmd door een verwarmingsdraad. De andere koelkast is tot op heden in gebruik voor lagering tot 2 graden.